Toolie... 


24-05-1959 / 21-12-2009

22 December 2019 | n.a.v 10 jaar in memoriam | met quotes van Rooie Frans 

Toolie geboren 24-05-1959, kwam oorspronkelijk uit de regio Rotterdam, en begon zijn loopbaan als Bakker, bij Degenkamp (een begrip in Rotterdam en omstreken), in de jaren 70. Eenmaal in Eindhoven werkte hij enige tijd als electricien bij Mansvelt Electro waar ook een paar andere Rebels gewerkt hebben. Toolie was de Eerste Niet-Brabander die toe trad tot dit, ondertussen legendarische, Kuivenbolwerk!

Frans van Dorst; ''In 1981 moest ik nog 6 weekjes "nadienen", in Nieuw-Vosseveld in Vught. Toen nog een jeugdbajes. Daar leerde ik een knaap uit Spike-City kennen.. WIJ zeggen Spijkenisse, maar hij was al behoorlijk bijdehand, dus we "klikten" wel. Jos de Groot heette hij, en hij had eigenlijk niks meer, in Rotterdam of Spike-City. Hij had toen zo'n disco-kapsel, maar hield wel al van Elvis en Rock 'n Roll. We zaten op paviljoen De Amer, met 'n man of 12. Was een gezellig ploegje: 'n Angel uit Haarlem: Piet, 'n bijdehandterik uit Ridderkerk, 'n zekere Henk, met vet Rotterdams accent, EN 'n zekere Bleijenberg: 'n 2 meter lange kick-bokser, die zichzelf heel wat vond.. Die noemde ik meteen "HappyMountain".. Hoe langer we samen zaten, hoe meer het plan rijpte dat Jos met me meeging naar Eindhoven, en zich daar ging vestigen, maar NIET met dát kapsel! Dus ik leerde Jos om een kuif te kammen. 

Frans van Dorst en Rocking Rebel Toolie
 Toolie en Hans Teddy Boy Moerman
Foto door Marcel Verbaas; met Toolie, Wout Meijer, Michel van der Horst, Hans Teddyboy Moerman

Nou stonden we, op zeker moment, in de wasruimte, en die lange HappyMountain stond te tafelvoetballen met Ridderkerkse Henk. We komen die wasruimte uit, en die lange maakte 'n opmerking: Homo's.... Ik draaide meteen om! WAT? Hij sprong meteen in de houding, en zat ook acuut op z'n kont! Ik had een snoeizuivere Rechtse, toen. Ik stond over 'm heengebogen, en zei: "Gin praatjes maken! Snapte deh? Snaptet NOU?" ...Jaa, hij snapte het wel.. Later zat-ie in de eetruimte te janken, en die Henk ging naast 'm zitten: "Hé, wel kut, met die Rooie, maar wat ik vragen wilde.. Snapte de tet nou?" Er vielen 5 bajesklanten lachend om..

Later kwamen 4 vrienden hem ophalen voor weekend-verlof, EN om Jos en mij 'n lesje te leren.. Die werden opgewacht door 2 wagens VOL met Rebels. "Komen jullie voor die Bleijenberg? DAN weg hier voor we je doodslaan!" Och gerrem: moest-ie d'n trein nog pakken ook.. Weer janken! 

Rocking Rebels
Rocking Rebels bijnamen

De Rocking Rebels 1981

Iets wat nooit veranderd is zijn de bijnamen die kreeg je als je Rebel werd, en daar zat je voor het leven aan vast.... op deze foto o.a De Rooie, Veta, Choco, Brutus, de Muis, Ratje, Pedro de Buizerd, Piggy, Arno eurke, The Kid (omdat-ie de oudste was..), Toolie, Zwarte Lambiek, Kroes, Jaguar alleen in tekst op de muur... En Netje natuurlijk..

DeSoto 1956 Rocking Rebels

DeSoto, Diplomat, 1956

Ene met klavierschakeling, van een Belgische diplomaat geweest, en in 1969 in Nederland ingevoerd. Betaald van Bert z'n vakantie-geld: IK mocht hem alleen maar chauffeuren.. Naast mij, D'n Toolie,   Bert Muller: ''alleen de eerste dag dat we m hadden koste al godsvermogen aan benzine, maar der was nog wa vakantiegeld over en da hebben we s'avond ook nog maar opgzopen in de Femina ha ha..''

In zijn favoriet trui

toolie

'We hadden bij de Rocking Rebels Eindhoven allemaal bijnamen, en dat waren NIET de meest complimenteuze namen.. Jos zat vast voor wat kleine dingen en EEN kluiskraak. Die kluis had-ie op een vernuftige manier open gekregen, MET het juiste gereedschap, dus was zijn naam "Toolie".. En een REBEL was geboren! Hij zat vól met kutgeintjes.. We gingen naar de bajeskapper, maar deze man had een houten been(!).. Kappertje gooide er bij Toolie 'n vette kuif in, en toen mocht ik. Ondertussen ging Toolie die kapper 'n bietje dollen.. "Ik kén jou ergens van", zei de kapper tegen Toolie: "Heb je hier al meer gezeten?" Nee, zei Toolie, "Maar ik ken JOU ook!" Oja? "Ja, jij hebt toch 'n boek geschreven?" Nee, zegt die kapper. "Jawel: dat boek heette "Op eigen houtje"!" Och knulle, zat het kappertje opeens Toolie achterna! hahaa We liepen ook steeds wat Drentenaren te dollen, met hun accent, en Toolie "knauwde" dan "Teen pott'n pindakees op de Martinitor'n in Grun! en Buut'n noar de koei'n kiek'n"! 

Begin jaren 80 had Jos een tijd verkering met Judith en bezochten ze samen Rock & Roll evenmenten zoals hier in Lomme lez Lille (Rijsel)  17 April 1982 waar toen de Teen Kat's, The Blue Cats en Crazy Cavan  speelde.
Niet veel later (1983-84) maakte Jos deel uit van de Cavemen een band waar ook de Amsterdammer in speelde en die regelmatig optraden in de Parsival Valkenswaard (Eindhovenscheweg 137, 139 en 141). Ze speelde een hele rauwe variant op Rockabilly! Mensen herinneren zich dat destijds Bert Muller "spontaan" de pauzes met klassiekers, als ''Fight Back'' van The Blue Cats"  en ''Why don't you just rock'' invulde.  De band stond een paar keer in het voor programma van de Meteors, wat het genre al min of meer aangeeft. Binnen de Rebels (De Vlucht) is deze muziek zelfs enige tijd ''banned'' geweest, wat het ging teveel richting punk. Marcel speelt inmiddels sinds 1987 nog steeds in Bang Bang Bazooka en ook  Roland Verbruggen (toen double bass) speelt ook nog steeds in diverse bandjes.

Judith Beelen en Toolie
Cavemen Rockabilly band
Jos de Groot - Drummer bij de Cavemen
Effenaar de Cavemen

Rechttoe-rechtaan Rockabilly (kranteknipsel 1984)

Toolie bij de Metro de Vlucht

Jos (rechts) buiten bij de nieuwe Vlucht

The Cavemen

Medewerker Pas 1982-1983

Rocking Rebel toolie

Rocking Rebel toolie tattooSterven doe je niet ineens, maar af en toe een beetje, en alle beetjes die je stierf, 't is vreemd maar die vergeet je, het is je dikwijls zelf ontgaan, je zegt ik ben wat moe, maar op 'n keer ben je aan je laatste beetje toe...

Rocking Rebel toolie uitvaarstoet Suzuki Samurai

De rouwstoet met rebel vlag in December 2009 georganiseerd door Off Road 'Team van Alphen' het laatse clubke waarvan  Jos deel uit maakte. 

Begin 21e eeuw spendeerd Jos tijd aan off-road rijden met Suzuki jeeps, wat hij tot kort voor zijn dood in 2009 vol weet te houden. Zijn off road maten droegen bij aan een waardig afscheid.

Zoon van Jos; 'Rooie Rebel' en lid sinds de heroprichting kreeg in het heroprichtings jaar op 20 december 2015 het postume Erelidmaatschap van z'n vader overhandigd. 

Rocking Rebels - erelid 013

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Keep on Rocking! | © Rocking Rebels Eindhoven - All rights reserved | Design: BarTech

Free AI Website Builder