Eindhoven Rockcity

Rock & Roll als grondlegger voor Eindhoven Rockcity | Door Bully Rebel
details uit: Out if the Ink | Kim Corstjens Jessica van der Leij (studenten Fontys International Event, Music and Entertainment)

Eindhoven is van oorsprong een arbeidersstad, die zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een hightech stad, maar wel met een arbeiders mentaliteit. Dat is een mentatliteit van to the point, niet zeiken, gasgeven en ''deurdouwen'', die ook vandaag nog te proeven is. Dat het rock geluid van vandaag zijn oorsprong vindt in de Rock en Roll wordt vaak vergeten. Daarvoor moeten we eigenlijk al terug naar eindjaren vijftig en begin jaren 60. Ook Eindhoven kende het Cabaret der Onbekenden, waarbij Eindhoven als eerste de finales rechtstreeks op tv uitzond vanuit hotel Carlton op de Markt. Daaruit zijn diverse artiesten voortgekomen. Naast Eindhovense groepen zoals The Jerseys, the Phantoms, The Spiders, The Lighttown Skiffle Group, kent iedereen natuurlijk Peter en zijn Rockets, die in 1960 bekendheid verwierven met ''kom van dat dak af''. Belangrijkste inspiratiebron waren de Amerikaanse soldaten

Handje drukken op Tuigdag

die in de jaren vijftig naast hun amerikaanse sleeën, ook amerikaanse muziek meebrachten, naar de Eindhovense binnenstad. In die tijd ontwikkelde zich ook de Indo-Rock en Eindhovenaar Oscar Remeeus nam in 1961 met de Dynamites bij Phonogram het nummer Crazy love op. De plaat werd niet uitgebracht maar verscheen later dat jaar wel van John Lamers met Cees & his Skyliners op het CNR label. Later maakte Oscar deel uit van The Rhythm Kids. Misschien niet allemaal Rock & Roll maar wel verandering en een nieuw geluid, wat inspirerend werkte en waaruit zich vele muziek stromingen hebben kunnen ontwikkelen, en waarbij Rock gerelateerde muziek het bijzonder goed deed. Eind jaren 70 ontwikkelde Eindhoven zich tot een centrum waar zich duizenden Rock en Rollers uit heel Europe verzamelde op de Rockhouse meetings. Hoewel de Rock en Roll nog steeds leeft, en een vaste aanhang kent, zijn er  uit de ouwe Rock en Roll

Handje drukken op Tuigdag

een aantal subgeneres voort gekomen, die even ruig extreem en hard zijn, als hoe vroeger de Rock en Roll ervaren werd.  Rock, Hard Rock, Punk, Metal en Neo- en Psychobilly zijn allemaal tot Rock & Roll terug te hereleiden. 'Verbasterde Rock & Roll' noemt Rooie Frans het in het ED (1980). Ook de Tatoo scene overlapt met al deze cult groepen. Dynamo komt direct voort uit de Metro, wat dan weer een beetje de concertzaal van de nieuwe 'de Vlucht' (het Rocking Rebels en Mac Taple onderkomen) was.  Dynamo en de Effenaar zijn van oudsher het podium en facilitator voor  de grotere life acts in Eindhoven, en cafe's zoals Altstad en Wilhelmina presenteren met vaste regelmaat bands met minder bezoekers. Tegenwoordig is in Eindhoven voor elke band en formaat optreden wel een zaal te vinden. De oude Rocking Rebels moesten vroeger niets van deze subgenres hebben, maar inmiddels geven een aantal ruiterlijk toe dat deze muziek ook haar charmes heeft. De Cavemen en Bang Bang Bazooka (met Rocking Rebels bandleden) waren zo gezegd early adapters van deze destijds 'nieuwe'stromingen, en zo werd het 40 jarig bestaan van de Rocking Rebels in 2019 zelfs met alleen maar Neo en Psychobillybands gevierd. 

Eindhoven Rockcity Logo

De nieuwe generatie Rocking Rebels is immers opgegroeid met deze muziek. Dynamo Open Air zette Eindhoven midden jaren 80 opnieuw op de kaart met onovertroffen bezoekers aantallen (118.000 op de 10e editie), en een tijd terug  is er een jaarlijks Metalfest bijgekomen wat het hiaat invult. In 2004 verscheen er een verzamel CD ''Greetings from Eindhoven Rockcity''.

In het Rockcity verhaal kan één band zeker niet ontbreken. Peterpan Speedrock was de meest opwindende rock 'n rollband van Nederland. De band smelt rockabilly, rock 'n roll en punk samen tot melodieuze en aanstekelijke herrie, die ze zelf 'speedrock' noemen. Live gaat Peter Pan Speedrock pas echt los! Strak, hard en meedogenloos verschroeien is wat ze doen. De band werd opgericht in 1995 opgericht en bestond uit Peter van Elderen (zang en gitaar), Bart Nederhand (drums) en Bart Geevers (basgitaar). Het trio speelde een mix van punk, hardrock, rockabilly en metal, en Dikke Dennis, een grote vriend van de Rocking Rebels, werd  als gastzanger uiteindelijk zelfs de Mascotte van Peter Pan. 

Peter Pans Speedrock met Dikke Dennis

Een andere noemenswaardige band is Batenburg Hellbillie, die hun inspiratie halen uit artiesten als Johnny Cash, Hank III, Skayer en daarmee invloeden van country en bluegrass vertoond.  Dit bandje kenmerkt zich door eigenzinnigheid, anarchie en oprechtheid.  Ze spelen doordachte nummers waarbij iedere muzikant op het juiste moment aan bod komt. Het album Hels & Rebels klinkt veel helderder en opener dan het voorgaande album Kempenkuntrie & Koeiepunk, wat de nummers zeer ten goede komt. De contrabas is het enige gebruikte instrument dat onder de ritmesectie te scharen valt, dus het leeuwendeel van de muziek wordt verzorgd door de overgebleven melodische instrumenten. De fuck-you-and-the-horse-you-rode-in-on-mentaliteit van dit gezelschap voelt eerlijk en heerlijk.

Rocking Rebels
Ook op de  Fontys academy onderschrijven ze dat de historie van Eindhoven Rockcity begint in de jaren tachtig, de glorie dagen van de Rocking Rebels, en Rock & Roll muziek Op Pagina 18-21 van hun studie opdracht om een magazine te bedenken en maken, schreven ze in ''Out of the Ink" over het onstaan van Eindhoven als Rock City...

 Eindhoven Rockcity Website

https://www.eindhovenrockcity.nl

Eindhoven Rockcity

Wat is er verder nog wat de status van Eindhoven als Rockcity onderschrijft?

Leon Verdonschot verteld van een levendige rock- en tattoo scene in het Eindhovense. Zijn boek slaat een brug tussen deze twee sub-culturen. Het boek met de naam ''Eindhoven Rockcity Tattoo'' is een unieke uitgave barstensvol zwart-wit- en kleurenfoto's, interviews en achtergrondverhalen.

Het Eindhovense summa colleges kent hedentendage een MBO-4 opleiding als Rock City Institute, en werd hiermee zelfs als beste MBO muziekopleiding van 2019 uitgeroepen. 

Naast Philips (met Mercury, Decca en Fontana etc wat eigenlijk geen van alle op Eindhoven georienteerd was, kent Eindhoven inmiddels zijn eigen platen label; Lighttown Fidelity,

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Keep on Rocking! | © Rocking Rebels Eindhoven - All rights reserved | Design: BarTech

AI Website Creator