Rock 'n Roll in Roosendaal 1980


Internationale weekender | Stichting Rock 'n' Roll driedaagse

12-13-14-December-1980 | Leysdream Hallen Roosendaal | By Rocking Rebels


Het was een beetje een vreemd festival; van alles ging er mis (vooral financieel) en er was heel veel kritiek, toch wordt er jaren later met veel plezier terug gekeken en vinden sommige het een van de meest succesvolle festivals uit die tijd. Volgens Eddy Determeyer, destijds verslaggever voor het Nieuwsblad van het Noorden, maakte het publiek een authentiekere indruk dan de artiesten.
Vooral het dansen was indrukwekkend. “Er waren experts die alle hoogst acrobatische varianten van de hop perfect beheersten en op een gegeven moment zag ik een schitterende carré-dans, waar zeker zo’n veertig jongens en meisjes aan deelnamen”. Dit was op het rockabilly stroll nummer Gee Golly (1957) van The Coasters.

In 1980 wist Roy Orbison dit 3 daagse evenement te redden met zijn optreden op Zaterdag, wat 2500 bezoekers trok. De dag ervoor en erna waren er slechts 500 Rock 'n Roll fanaten verschenen, wat ver beneden de geplande verwachtingen lag. Men had diverse Amerikaanse kopstukken gepland, maar uit de U.S. waren het uiteindelijk Roy Orbison, Carl Perkins, The Crystals, The Coasters en The Drifters die daadwerkelijk speelde. Vrijdag favoriet Perkins speelde amper 20 minuten, omdat de politie de 01.:00 uur sluitingstijd handhaafde, tot ergernis van publiek, dat 25 gulden entree betaald had. De Tielman brothers waren uit elkaar dus kwamen niet, en Matchbox kwam niet door de douane dus liet ook verstek gaan.
Voor de Zaterdag stond Roy oorspronkelijk niet eens gepland en was hij de vervanging voor Jerry Lee Lewis en Bill Haley, die op het laatste moment hadden afgezegd. Na Roy's glorietijd (1960-1965) was hij, ondanks persoonlijke tragedies en het uitblijven van nieuwe hits, gewoon overal ter wereld blijven optreden. Zo kwam hij die Zaterdag 13 december 1980 ook naar evenementenhal De Leysdream in Roosendaal. De Caruso van de Rock ‘n Roll, zó dicht bij huis was een buitenkansje voor menig Rock 'n Roller en zo ook voor de Eindhovense Rocking Rebels.

Rocking Rebels

Men was lovend over het optreden, hoewel ik er wat minder zuivere noten in meen te horen. Na zijn toegift was hij binnen dertig seconden in een gereed staande taxi verdwenen, onbereikbaar voor handtekeningenjagers en ‘pretty women’.

Medewerker Louis Smeets herinnert zich het volgende nog goed: 'Op een gegeven moment moest Roy Orbison naar het toilet vlak voordat hij op moest treden en de beveiligers van hem kwamen het toilet binnen, waar ik ook stond te pinkelen. Iedereen moest toen naar buiten maar ik mocht er wel in blijven staan. Zo gebeurde het dat Roy Orbison naast me stond te plassen in het toilet. Hij keek naar afloop naar mij en gaf me een hand en lachte. Hij deed zelfs de deur voor mij open. Dat zijn zaken die je nooit meer vergeet'.

Om de Hoek Rock 'n Roll in Nederland
Rock 'n Roll weekender Roosendaal                                                                                                op 13 december 1980

Louis Smeets verteld verder; 'Mede organisator Roy Inca had ik een week voordat de show zou plaatsvinden uitgenodigd in de Rock en Roll Methode radioshow in Hilversum, verteld Louis verder. Pracht mens.... hij had nog wat leuks bedacht. Een echte striptease danseres die zich bloot gaf op de bühne. De laatste bezoekers die onderweg naar buiten achter in de zaal liepen, zagen dat en er werd meteen doorgeroepen naar de anderen en binnen een mum van tijd kwamen er nog heel wat enthousiastelingen terug de zaal in en werd het een leuke afsluiting van het geheel. Prachtige stunt van Roy Inca. Fred Beugelink: 'Roy, een Bijlmer-Amsterdammer met Inca voorouders, was paintbrush artiest met goeie banden met de Amsterdamse Hells Angels. Hij had een bus helemaal zelf gepaint met indianen.. daarmee zijn we nog naar Roosendaal gereden om dingen te regelen met wat sponsors. Prima kerel.'

Roy Inca

Henk Schiffmacher

De toen 28 jarige Schiffmacher

Thom Harinck

Roy Orbison | Bodyguard Thom Harinck

Kees Verbeek was er ook

Johnny Kabel

Johnny Kabel - Frans

Backstage Roy Orbison

Savage Kalman & The Explosion Rockets, (Kalman Smits) een Nederlandse rock-'n-rollband uit onze regio en bekend vanaf 1959 (weliswaar in verschillende formaties), traden als laatste band voor Roy Orbison op en zo kon Alex Schrauwen de backstage bovenstaande foto maken. De bloemen die Roy op de foto bij hem heeft zijn nog van Fred Beugelink. Presentatie werd destijds gedaan door Ronald Wustenberg en de laatste dag door nieuw-komer Henny Huisman.
Frans: ''Hennie Huisman, werd zondagsavonds, onaangenaam verrast, toen hij het evenement wilde sluiten, en Bert Muller, met de nep-Colt van Freddie Fingers Lee achter 'm stond! Die sprintte HARDER als Usain Bolt, op dat moment.. Surprise surprise, zou Hennie zeggen! haha

Read Headed Woman
Gebrek aan dollars

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Keep on Rocking! | © Rocking Rebels Eindhoven - All rights reserved | Design: BarTech

Offline Website Builder