Teddyboy periode

Door Bert Muller (2014) hier en daar aangevuld door Frans en Bully Rebel

Introductie; Teddyboy is een voornamelijk Britse subcultuur die begon in het begin van de jaren vijftig onder tieners in Londen en verspreidde zich snel over het Verenigd Koninkrijk en werd sterk geassocieerd met Amerikaanse rock and roll-muziek.  Na WOII werd de Edwardiaanse mode, en de dragers hiervan soms Cosh Boys genoemd, De naam Teddy Boy werd bedacht toen een Daily Express-krantenkop van 23 september 1953 Edwardian verkortte tot teddy.

In het naoorlogse Groot-Brittannië bleef rantsoenering de mode-industrie beïnvloeden, en mannenkleermakers in centraal Londen bedachten een stijl gebaseerd op Edwardiaanse kleding in de hoop te verkopen aan jonge officieren die werden afgemeld van de diensten.  De stijl - met een taps toelopende broek, lange jassen vergelijkbaar met naoorlogse Amerikaanse zoot-pakken en luxe vesten - was niet populair bij de eigenlijke doelmarkt, waardoor kleermakers met stapels onverkochte kleding achterbleven en om hun verliezen terug te verdienen, die aan goedkopere herenkleding winkels elders in Londen verkochten.

Tedy boys in the UK

Het waren vooral arbeiders in de voorsteden die de look hebben overgenomen en aangepast ('spiv' en cosh boy associaties versnelden daardoor de afwijzing van de middenklasse) en rond 1952 begon de stijl van de 'Teddy Boy' te ontstaan, die zich geleidelijk over Groot-Brittannië verspreidde.

Teddy Boys waren de eerste jeugdgroep in Groot-Brittannië die zich onderscheidde als tieners, waardoor een jongerenmarkt werd gecreëerd. De Amerikaanse film 'Blackboard Jungle' markeerde een stroomgebied in het Verenigd Koninkrijk. Toen deze film in 1956 in een bioscoop in het Zuid-Londense Elephant and Castle werd vertoond, begon het rellen, met stoelen kapot snijden en dansen in de gangpaden van de bioscoop. Daarna vonden andere rellen plaats in het land waar de film werd vertoond, en sloeg het zelfs hier en daar naar het vaste land van Europa over, en is tot midden jaren 70 blijven bestaan. Een laatste opleving was de ''glamrock'' met bands als Showaddywaddy, Slade en Mud die toen haar intrede deden maar geen vaste voet aan de grond kregen.

Tedy boys in the UK
De rellen is wat onze generaties van onze ouders, ooms en tantes hoorde... Frans: ''IK herinner me een verhaal, wat Tiny, de moeder van Bert Muller, midden jaren 70 vertelde; Toen Rock Around The Clock, de film, uitkwam, in Eindhoven, kwamen er ZO veel kuiven en meiden op af, dat de politie in paniek raakte, en met de "platte kar", dwars door de Vrijstraat reed, om de menigte uit elkaar te slaan, met gummiknuppels en lange latten.. En als je 2de moeder je dat verteld, als je 16-17 bent, krijg je NOG meer ontzag voor haar, want WIJ waren snotneuskes, maar zij had dat ZELF meegemaakt, in de jaren 50! WOW!''

Bert: ''Pijn aan m'n teen kon nie slapen ff wat gemaakt; In 1975 kwamen Frans en ik al op een happening genaamd ''de Rock & Roll meeting'' in zaal Harmonie in Tilburg. Daar zagen we heren met enorme kuiven in wel heel aparte kleding rondlopen. Dat was nog eens wat anders als onze witte stropdassen die we die dag droegen. Na wat gesprekken kwamen we erachter dat ze zichzelf TEDDYBOYS noemde. De kleding vond ik wel erg apart en was meteen verliefd op de stijl. Aangezien de kleding bijna niet te krijgen was in de eerste jaren, en bovendien erg duur was, moesten we wat anders verzinnen. In die tijd had je geen internet maar wel een bibliotheek, dus ik zocht alles wat ik kon vinden over dit fenomeen.

Het eerste jasje was een colbert van m’n vader, die ikzelf van een zwarte kraag, cuffs en zakranden heb voorzien. De waistcode werd door mijn moeder met behulp van een kussensloop tussenstukken passend gemaakt. Frans z’n moeder paste een paars colbert aan met roze revers en de rest. Het waren wel geen drapes maar we zagen er toch anders uit . Stal ondertussen nog ff een blauwe drape van de Riot Rockers bassist op de Rock & Roll meeting in de Beekse Bergen (sorry slecht voorbeeld).

1e Rocking Rebels met drapes Bert Muller Frans van Dorst

BLUE SUEDE SHOES

This 1.5 hr video gives a good impression of the Rockabilly Revival era
recorded in a 1979 at Caister Rock 'n' Roll weekender

Blue Suede Shoes | Curtis Clarck | 20 April 1980 (remastered by Rocking Rebels)

(The video make take a wile to load, so be patient)

Toen onze jasjes afwaren gingen die zo'n beetje voor het eerst aan naar de opening van damesmode-zaak ''Rock and Roll'' in Eindhoven (1976), die daar overigens niet lang gezeten heeft. We waren daar met Bert van Hout en Johan van Geffen. Long Tall Ernie and the Shakers, de band van Arnie Treffers zouden de zaak komen openen..... maar die kwamen niet...dus wij best wel balen.

Er was aardig wat volk op af gekomen en iedereen begon al zenuwachting rond te kijken..... zo bekend waren die Long Tall Ernie kennelijk ook weer nie. Ze hadden in dat jaar na een moeilijke tijd en wat wisselingen van bandleden gehad. Ook met muziek hadden ze een wat mindere periode met hits zoals ''Allright'' en ''Operator operator'', maar ze zagen er meestal wel spectaculair uit.  

Dus vanwege onze kleding dachten de mensen toen al snel dat WIJ dat waren!! ha ha.... Nou waren wij de flauwste niet en speelde dat spelletje wel ff mee en hebben daar aardig wat handtekeningen uitgedeeld.... Ze waren er kei-blij mee en god weet hoelang ze boven het bed van die kuukels gehangen hebben. DO YOU REMEMBER.......ja dat waren nog eens ''golden years of Rock & Roll'' mensen.

Rocking Rebels opening modezaak Rock & Roll Eindhoven

Rocking Rebel Frans in Engeland 1977

March to the BBC - May 15th 1976

In dat zelfde jaar 1976 vertelde de zanger van de Flying Saucers ”Sandy Ford” ons van een bijeenkomst in Londen van wel 3000 Teddyboys geweest waren; de 'March to the BBC' die op 15 Mei 1976 had plaats gevonden en waar duizenden Teddyboys uit heel Engeland een protest mars hadden gelopen naar de radio omdat er te weinig Rock en Roll op de radio te horen was. (Leverde wel een Radio 1 programma op Zaterdag avond op... We moesten dus naar Londen, het mekka voor Teddyboy Rock & Roll.

In Okt of Nov 1977 was het zover en vertrokken we op avontuur, drie dagen naar het paradijs, gewapend met het adres van Wild Bob Burgos en de namen van wat clubs (Black Raven, Adam & Eve, The Black Bull) en een koffer zonder handvat. We hebben in die dagen veel mensen ontmoet zoals 'Rocking Roy Williams' , de top dj van de Wild Wax Road show, die wat jaren later “Nervous records”  zou oprichten met Whirlwind en Gina and the Rocking Rebels als artiesten, en The Deltas. Ook mochten we  THE KING OF TEDDYBOYS “Sunglasses Ron". ontmoeten.

Vanaf die trip waren er voor de Eindhovense Rocking Rebels jaarlijkse uitstapjes naar Engeland.

Flying Saucers keep on Comming

Rocking Roy Williams

Caister 1979

Rocking Rebels in Caister  (UK)

Caister 1979

The Black Raven london

Black Raven

Sunglasses Ron Teddy boy - Ronald Patrick Fahey

Sunglasses Ron

Johan met Sunglasses Ron

Thielen en Amsterdammer in drapes

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Keep on Rocking! | © Rocking Rebels Eindhoven - All rights reserved | Design: BarTech

Drag & Drop Website Builder