Rock 'n Roll in Nederland


Veronica documentaire in de serie ''om de hoek''

BopCats over de Rocking Rebels

In 1979 waren de Bopcats goed te spreken over de rebels. Zo verscheen in de OINK, een blad uitgegeven door het NSOJ (overkoepelend orgaan van de Cruise Inn) een artikel met daarin de volgende tekst:

Het is eind Mei, volgens de Bilt is dit de warmste lente in 25 jaar, laten we hopen dat de zomer ook lang en warm wordt. Vanavond gaan we naar de stad waar de gloeilampen en nu ook de T.V. van de band rollen: Eindhoven. Daar is namelijk begin van deze maand een club opgericht met de naam “Rocking Rebels”, bestaande uit nog maar 8 leden, de leider en oprichter is Frans, die ook wel “Rooie Elvis” wordt genoemd, naar de rond 1955 ontdekte zanger uit Amerika.
Het clubhuis van de Rebels staat op een braakliggend terrein even buiten het centrum, de oude bouwkeet is groot genoeg om er lekker in te kunnen dansen, de brede roodharige leider van de gang stelt ons voor aan de leden die veel weg hebben van de in Amerika beruchte Hell’s Angels. Trots laat hij ons ook de bar en de rest van zijn rovershol zien. Natuurlijk hebben alle Rebels zware motoren, alleen Harley’s uit de dump, behalve Rooie Elvis die heeft een splinternieuwe. Scooters worden niet toegelaten in zijn club, dat is iets voor “Klotebibbers” en studenten, zegt hij. Met de Rebels maken we diep in de nacht nog een rondrit door de T.V.-stad, dan gaan de Bopcats terug naar Amsterdam.


Geert Popma kwam voor het eerst in aanraking met de Rock & Roll scene in Eindhoven tijdens opnames voor de programma's Nederland Muziekland en Countdown (waar hij de regie deed) en dat inspireerde hem om In 1981 voor Veronica een documentaire over Rock and Roll in Nederland te maken. In dit programma werden grotendeels de Bopcats uit Amsterdam geïnterviewd en gevolgd. Ze laten zich minder positief uit over de Rocking Rebels Eindhoven, en ze werden onder andere gevolgd tijdens hun bezoek aan de Westcoast Rockabillies in Monster (OJOS). Een heel herkenbaar beeld van Rock and Roll in de jaren tachtig!

Frans onderkent later dat Marc Grégoire destijds zwaar gelijk had, met zijn stelling over de Rebels. In de documentaire komen Bopper Balten, Marc, Gonzo en Jose aan het woord.

Veronica Gids
Binnen de Rock 'n Roll scene blijft Eindhoven nog steeds belangrijk, maar vanaf 1981 haken er haken er qua Rocking Rebels vaker mensen af. Ook binnen de Rocking Rebels zelf is er een verschuiving merkbaar en er ontstaat een soort split tussen de Rock 'n Rollers die het puur om de muziek en extravagante levensstijl te doen is, en de meer sensatie beluste gasten. Het is er als het ware een beetje ongemerkt ingeslopen. Voor mensen van deze tijd misschien onbegrijpelijk maar in die tijd was een knok-partijtje heel gewoon en er ging geen weekend voorbij of er vielen wel ergens rake klappen. Dit was zeker niet alleen bij de Rebels het geval, maar zo was het in de jaren 80. Bepaalde mensen liepen daar hard van weg, terwijl andere het juist opzochten, en Rocking Rebels Eindhoven werd langzaam maar zeker een klupke van Rockers die de boel wat dat betreft vaak flink begaaide. Achteraf gezien werd dit door jeugdig enthousiasme te laat opgemerkt, en was het tij niet meer te keren, met alle gevolgen van dien.
Mobirise
Om de Hoek Rock 'n Roll in Nederland
Veronica  Rock 'n Roll in Nederland 1981
15 December 1981
                                                 op 16 december 1981
                                                    Foto met Jaap Vonk

Frans; "Toen Veronica de aflevering ''Rock and Roll in Nederland'' op TV uitzond werd er een TV in de Metro (de voorloper van de Nieuwe Vlucht) neergezet, en met 'n hoop Rocking Rebels Eindhoven voor de buis.... Nou begint de uitzending met een fragment van Brandend Zand een nummer uitgevoerd door Anneke Grönloh.... WAT 'n afknapper!! Maar wat déden die dolle Rebels van me? Die sprongen met 'n paar man OP, en gingen zwaar staan te BOPPEN, op dat flauwe kutnummer! Ik dacht dat ik in m'n broek zeek, van 't lachen! Dat zijn van die fragmenten, die je nooit meer van je harde schijf gewist krijgt.. ha Gelukkig maar!

Als een dag na de uitzending de Amsterdammers toch op een danswedstrijd in de Eindhovense dancing ‘Black Steps’ verschijnen willen enkele Rebels de Bopcat-leider te lijf gaan vanwege zijn uitspraken in de uitzending en blazen de Bopcats de aftocht: “Als gij ons publiekelijk aanvalt dan zulde gij da ook publiekelijk weer moeten rechttrekken” enzo geschiedde heten wel gedurende een radio-uitzending van presentator Felix Meurders. Eind goed al goed.

Achteraf is het allemaal maar relatief en was Larense Marc natuurlijk ook een echte Rocker die zelf niet veel roomser dan de paus was, zoals wij dat in het zuiden zeggen. Het krantenartikel vermeldt dat hij gearresteerd werd na vernielingen aan een politiewagen. Naar zeggen werd er daar in het Utrechtse Rockin' Ballhouse flink op los geslagen en moest Gert (gitarist bij Ko and the Cattle show) die Gonzo te hulp was geschoten, het zelfs met een bezoek aan het ziekenhuis om wat stukkies glas te laten verwijderen, bekopen.
Afijn... jaren later wordt er alleen maar mee gelachen al met al toch goed afgelopen en alleen wat blauwe ogen en plekken en die kapotte koplamp dan.

Handje drukken op Tuigdag
Marc Gregoire op Tuigdag in Eindhoven

Bopcats Marc en Jose op tuigdag '80 in Eindhoven

Marc Gregoire Danswedstrijd Tuigdag 1980 Eindhoven

Bopcats tijdens danswedstrijd Tuigdag '80 in Eindhoven

En om Marc's woorden over de meedogenloze Rocking Rebels gelijk maar weer een beetje te ontkrachten het volgende verhaal: 


Frans licht de foto efkes toe: "Dat meiske kwam, begin jaren 80, met haar ouders naar de Rock 'n Rollmeetingen van Rockhouse in Eindhoven. De Rocking Rebels Eindhoven deden daar de security, en er brak een gigantische knokpartij met 'n hoop Duitsers uit.. Ik zie, tussen de vechtende meute, 'n meisje staan, in haar petticoatje, dus ik gris haar eruit, en zet haar op het podium: zij was veilig, en ik kon door met m'n "werkzaamheden".. Even later kwam haar moeder voorbij en riep: Frans: waar is Francis? Ik, riep al vechtend: Op het podium!!!" (red: Het verhaal ging destijds rond dat de kleine meid was opgenaaid om aan die Duitsers een fiets terug te vragen)

Jaren later ben ik dat hele verhaal kwijt, en komt er in De Meern 'n mooie jonge vrouw naar me toe: Ben jij Rooie Frans? "Eh, Ja." Die vloog me om m'n nek, kei-blij, en verteld me dat verhaal.. Ik had haar leven gered! Het zal zo'n vaart niet gelopen hebben, maar ze had inderdaad flink beschadigd kunnen worden.

En dat hoor je dan, 15 jaar na dato, terug.. Nou: DEZE ouwe zit wéér te glunderen achter z'n pc-tje! Thx Francis: love ya to!''

Rocking Rebels

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Keep on Rocking! | © Rocking Rebels Eindhoven - All rights reserved | Design: BarTech

Free AI Website Software