Elvis & Eindhoven

22 December 2018 | Door: Bully Rebel

Elvis fan steekt meisje
16 Augustus 1977 stierf Elvis wat voor een enorme wereldwijde Elvis opleving zorgde. Eindhoven is een echte Rockcity en heeft sinds jaar en dag altijd veel binding met Elvis gehad. Na het overlijden van Elvis springen een aantal goudzoekers achterop en liften postuum mee op het succes van de wereldster, maar er raken ook ook veel mensen echt idolaat van deze super ster, en dat blijkt ruim 40 jaar later nog altijd zo te zijn. Een meisje loopt in Eindhoven een snijwond op, omdat ze een overall met Í'm so glad Elvis is dead' draagt. Hoewel de krant kopt dat er gestoken was, deed Frans slechts een poging de tekst eruit te snijden, waarbij er ook wat vlees geraakt werd. Later bleek het meisje een bekende van een van de rebels te zijn. In die periode lopen de gemoederen ook in Eindhoven hoog op als Elvis zweepslagen krijgt in de film Jailhouse Rock, en vliegen de flessen door het Rembrand theater. 

Rond de dood van Elvis had ik verkering met de dochter van een restauranthouder en daar kookte een zekere Toon Nieuwenhuisen, die had een zoon die ook Toon Nieuwenhuisen heette en net zo'n fan van Rock & Roll was als ik. Vol trots vertelde de ouwe Toon over zijn zoon, zo had hij al vroeg een een drive-inn discotheek, een piratenzender en imiteerde hij graag. Hij was toen vooraan in de 20, ik schat een jaar of 5 ouder dan ik, dus keek ik er wel wat tegen op. Toon (de zoon) trouwde in die tijd en verhuisde van Eindhoven naar Geldrop, waar hij met zijn vrouw Hannie ging wonen. In 1978, twee jaar na de dood van Elvis had hij het idee opgepakt om Elvis te gaan imiteren, en reisde hij af naar Memphis en Las Vegas. 

Hij sprak daar met een oom van Elvis en regelde een soort contract dat hem toestond Elvis te imiteren, en zag het helemaal zitten. Bij thuiskomst bleek zijn vrouw Toon's fratsen meer dan beu te zijn , en was ze inclusief zijn beide dochtertjes, met de noorderzon vertrokken.

Toon Nieuwenhuizen

Op 7 april 1979 was zijn eerste grote optreden, op de Piazza in Eindhoven. Dit was het befaamde optreden dat verstoord werd door een groep Feijenoord supporters, en wat door de Rocking Rebels werd opgelost, en feitelijk zijn hier toen onder het toeziend oog van duizenden Eindhovenaren de Rocking Rebels ontstaan. (lees ook: Rooie Frans en de Rocking Rebels door Southern Omlet en/of Rooie Frans en z'n knokploeg door VICE)

gemeente reiniging Piazza
Rocking Rebels piazza Eindhoven

Afijn, later was ook mijn eigen verkering voorbij en in leerde via wat omzwervingen in 1980 mijn huidige vrouw kennen en die had.... een oom en een neef die Toon Nieuwenhuisen heette...gat damme dezelfde dus, ik raakte er maar nie van af.

Het eerst de beste familie feest (Hof van Holland in Maarheeze) gaf hij acte de presance als The King, op Oma's 50 jarige bruiloft. 

Zijn optredens waren achteraf niet de grootste reden van zijn bekendheid. Toon had in 1997 thuis (hij woonde toen inmiddels in Deurne) in een kamer met Elvis memorablia ook een Elvisbeeld, en dat beeld huilde echte tranen

Rocking Rebels Oma
Voor Toon een uitgemaakte zaak dat The King via hem communiceerde met de wereld, wij moesten er altijd hartelijk om lachen, maar voor hem was het serieus. (of serieuze business?)
Brabantse Helden Aflevering 2: Colonel Tom Parker:

Ook doet er een gerucht de ronde dat Elvis, tijdens een weekendverlof van zijn Military Service in Bad Nauheim (Duitsland -1959), een brief diende te bezorgen bij de moeder van zijn manager Dries van Kuijk, alias Colonel Tom Parker. (ook alweer een Brabander dus). De feiten vertellen ons dat de moeder van Dries; Marie Elisabeth van Kuijk-Ponsie vanuit Breda, naar haar dochter Nel in Roosendaal verhuisde, en daarna in Eindhoven is gaan wonen. Dus de Eindhovense bewering “Elvis slept here”… zou technisch waar kunnen zijn, zonder dat hier aantoonbaar bewijs voor is. De brieven van Dries aan zijn moeder uit de periode rond 1960 zijn er wel.

Het was tot de bewuste herkenning van Dries en Elvis samen (in het damesblad 'Rosie' uit 1960), nog een groot geheim dat Colonel Parker eigenlijk een Nederlander was, die zich illegaal toegang to Amerika verschaft had. De colonel was er dus bij gebaat dat er geen bewijzen richting zijn verleden kwamen. Er is zelfs beweert dat hij in Breda een moord pleegde en daarom in 1929 illegaal, zonder voor aankondiging bij het thuis front, naar Amerika vluchtte. Hij liet al zijn bezittingen achter, en ruilde zijn rocker-imago met bakkebaarden om voor een doorsnee uiterlijk...

Rocking Rebels in nuenen

maar ik dwaal af...Rondom Eindhoven, daar ging het over.... Dit samen met de curieuze foto van Elvis voor het gemeentehuis in Nuenen, doet je geloven dat Elvis hier ooit echt in regio Eindhoven geweest moet zijn.

Op een pand aan de Jorislaan in Eindhoven hangt enige tijd een briefje “Elvis slept here”, zou ie dan na Takin' Care of Brieven (TCB) nog even de stad in zijn gegaan? Dat Parker zoveel invloed op Elvis had, dat hij een brief voor hem zou bezorgen zou blijken uit het feit dat hij de Moeder van Dries in zijn dochters naam vernoemde...Lisa Marie. Dries overleed overleed op 21 januari 1997, en nam vele geheimen mee in zijn graf.

Rocking Rebels Elvis in Eindhoven

Verder had Eindhoven natuurlijk sinds 1976 bijna 40 jaar een Elvis Cafe met de naam 'Princeville' van Jo en Leen Pranger gelegen aan de Boschdijk 434 te Eindhoven en zeg nou zelf, hoeveel steden hebben een Elvis cafe... Toch? In het cafe zijn de muren behangen met Elvis items, en bij elk dingetje kunnen Jo en Leen een prachtig verhaal vertellen.
Het Cafe werd rond 2013 als openbare gelegenheid gesloten toen het rook verbod werd ingevoerd. Het werd toen gewoon een besloten club of huiskamer cafe, want roken hoorde er volgens Jo en Leen bij. Het lag op de hoek Boschdijk, Pastoor van Arslaan. Het pand links ervan was indertijd het cafetaria van Martha Zwerts, en daar kon je de lekkerste friet van het zuiden eten. Mooi alles wat je nodig had lekker bij mekaar dus

Elvis Cafe Princeville Eindhoven
MobiriseIn 2022 mocht Frans het heiligdom een keer betreden en gaan staan op de plek waar ooit de beste pianist van Elvis, Glen D Hardin gestaan had, getuige de foto aan de muur met de trotse Jo en Leen. De in 1939 geboren Wellingtonaar, was zijn carrière in 1962 begonnen met Buddy Holly. Hij ontwikkelde zich tot een zeer goede sessie pianist en werd rond 1970 door Elvis gevraagd, en deed vaak samen met de meester de arrangementen

"Elvis Matters" is de een Belgisch-Nederlandse Elvis fan club, die voor wat Nederland betreft vanuit Veldhoven (dus bijna Eindhoven) gerund wordt door Michel Van Erp, en alweer een onderschrijving dat het zich allemaal rondom Eindhoven afspeelt als het om Elvis gaat.
Jo en Leen Pranger:
En verder heeft Eindhoven natuurlijk een ongelooflijk Elvis fan genaamd; Willy van de Ven, die in 1961 een hand geschreven brief van Elvis kreeg. Hoeveel mensen kunnen dat nou zeggen? De Moeder van Dries van Kuijk las ik net, hoor ik je denken.. haha

En dan zou er ook nog een Cadillac van Elvis in Eindhoven rondrijden. Deze is van Willem 'Guillaume' Bol (geb. 1950) een beetje ontaarde kunstschilder en zoon van kunstschilder Kees Bol en Toos van ’t Hof (een nazaat van Ferdinand Bol) die destijds ook in Eindhoven woonde. Hij kocht de auto, die Elvis voor Jimmy Velvet (Jimmy Tennant) gekocht had, na eigen beweren van Velvet zelf. Velvet, een Rock en Roll zanger was een goeie vriend, die nadat Elvis was overleden jarenlang het Elvis Museum in Memphis runde.

Elvis kocht in zijn leven bijna 200 Cadillacs, en gaf daar meer als de helft nieuw van weg van, dus ook weer goed mogelijk maar een gebrek aan feitelijke bewijzen. Bij het zien van de auto leek het me al sterk dat uitgerekend Elvis in 1965 een model van 1964 had gekocht en toen ik las dat Jimmy in een interview (2003) met Elvis Information Network zelf beweerde alleen een '69-er Mercedes met motorschade van Elvis gekregen te hebben, bleek dit dus eigenlijk gewoon een broodje aap verhaal van de volgende fantast. Wel kon onze eigen Rebel ''Bobby'' zich de kans om een keertje achter het stuur van deze Elvis Cadillac plaats te nemen, natuurlijk niet aan laten ontgaan..

Rocking Rebels Bobby Egberts

Plotseling dook er in September 1982 nog een Elvis Presley op in Eindhoven...ene André Brugman die niet imiteerde maar zelf zong. Hij haalde flink uit naar onze eigen Toon Nieuwenhuisen maar zijn zilveren riemsgesp schitterde maar even in het Eindhovense. Lullen als Brugman zeggen ze ooit en ook deze Nijmeegse droeftoeter sneuvelde en keerde terug naar waar die vandaan kwam om zijn leven in armoede te slijten.

Heel anders verging het Mark Elbers, een Elvis tribute artist uit Nuenen, wat tegen Eindhoven aan ligt. Hij komt uit een gezin waar Elvis favoriet was, en groeide met die muziek op. Toen Mark in 1999 trouwde pakte hij, aangemoedigd door zijn vrouw zijn zangcarrière op, maar als snel kwam er tegenslag. Hij kreeg OSD, raakte half verlamd en kampte met de gevolgen daarvan.

Tijdens zijn ziekte had hij veel steun aan Elvis muziek gehad, en met name het nummer I've got Confidence, wat over iemand gaat die een zware periode overwint en zelfvertrouwen krijgt hielp hem erdoor. Mark is wel erg van de Gospels, wat mij persoonlijk minder trekt. Hij ontmoette Ray Walker en kreeg een Elvis gerelateerde rol in een Film. Mark ziet er niet uit als Elvis en pretendeert ook geen Elvis te zijn, maar zingt daarentegen ongelooflijk dicht tegen de echte Elvis aan, en als je je ogen dicht doet, dan hoor je Elvis.  Mark overleed helaas veel te vroeg in 2021, nadat hij boven op onderliggende aandoeningen Corona kreeg.

Rocking Rebels
Mark Elbers Elvis Rocking Rebels
Elvis in Frits Philips Muziekcentrum

Calling Elvis

Als laatste in de rij, wil ik de in 1966 geboren Frank Anthony niet overslaan. Bij hem bracht ook het overlijden van Elvis een ommekeer in zijn leven teweeg. Hij woont sinds 1985 in Oss, en da's ook best dicht bij, maar geen Eindhoven. Wel treedt hij met zijn "calling Elvis'' act regelmatig in onze contreien op en staat hij inmiddels bekent als een van de betere Elvis imitators die qua show en sound een mooie tribute neer zet.

Al meer dan 35 jaar timmert hij met success aan de weg en verscheen o.a. als Nederlandse Elvis bij Ivo Niehe, Catherine (RTL 4), Ushi & Van Dijk (SBS 6) en in de televisiecommercials van Holland Casino. 

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Keep on Rocking! | © Rocking Rebels Eindhoven - All rights reserved | Design: BarTech

Free AI Website Maker