Jaren 70 | quotes van Frans | Posted by: Bully Rebel

In de jaren na WOII was soberheid troef en het duurde tot halverwege de jaren vijftig voordat Nederland uit het diepe dal kwam met als gevolg een verschuiving in het consumptiepatroon. De jongeren in Nederland bevonden zich tegen het eind van de jaren vijftig in een vacuum: aan de ene kant was er de door ouders, kerk en staat gedicteerde moraal van soberheid, nijverheid en spaarzaamheid, en aan de andere kant lonkte de beloften van de nieuwe consumptiemaatschappij. Voor een aantal jongeren geboren voor de oorlog won de laatste het van eerstgenoemde. Een Film zoals ''Blackboard Jungle'' (Rock around the clock) speelde daar in 1955 handig op in. De losgeslagen arbeidersjeugd krijgt al snel het etiket "nozems" opgeplakt. Nozems hangen rond op straat of in cafetaria's, eten friet en frikandellen, drinken vooral veel bier en wanen zich al rijdend op hun opgevoerde brommers James Dean of Marlon Brando. Voor de tweede generatie, geboren rond de jaren 60 herhaald zich parallel aan het succes van de Beatles en de Stones een tweede jaren 50 golf, die in de eind jaren 60 begin jaren 70 tot ontwikkeling kwam en rond 1980 hoogtij vierde. 

Handje drukken op Tuigdag

Zo komt rond 1970 qua Rock & Roll de boel langzaam op gang en is er steeds meer aandacht voor o.a SUN artiesten en hun platen. Op 27 juni 1972 opent er in Hengelo de Country en Rock Bar waar Dick Waanders en Herman Gierveld beginnen met het draaien van platen uit hun eigen rock- en country-collecties. De eerste keer dat er in zuid-oost Brabant van een echte Rock & Roll meeting sprake was is Maart 1973 en ik was toen 14 jaar. De meeting werd aangekondigd in een blad wat 'De sound of the Sixties' heette. Tijdens de wekelijkse kaartavond met vrienden werd door Tommy v.d. Brekel het idee voor een grote platenbeurs geopperd, en daarop organiseerde Peter Roelen, Karel v.d. Waerden en Wim van Seters de allereerste Rock & Roll Meeting op 13 oktober 1973 onder de naam "The Sunshine Klub Nederland" (quirk naar het Sun-label) in het Tilburgse café Extase. 

De Elvis Bende en wat er verder rondom Eindhoven binnen het Rock en Roll gebeuren rondzwierf, stelde begin jaren 70 nog niet zo veel voor. Het waren groepjes van wisselende samenstelling. 

Rocking Rebels Sound of the Sixties

Ook Frans en Bert konden elkaar toen nog niet en Bert vertelde over hoe ze elkaar leerde kennen het volgende: ''Men zegt dat toeval niet bestaat, en ik weet dat zeker !!! Op een middag zit ik thuis in voorschoten komt mijn broertje Arie binnen. Bertie ik heb in zwembad de Vliet (Leiden) een jongen ontmoet uit Eindhoven die net als jij helemaal gek is van Elvis, hij heet Frans en heeft rood haar. Ga je morgen mee want ze zijn nog een dag in Leiden. (Frans was daar op zomerkamp vanuit Eindhoven). Helaas had ik andere afspraken met Freddy Reiling dus kon ik niet. Een paar jaar later zijn we verhuisd naar de Barrierweg in Eindhoven. Vanuit m'n slaapkamer kon je de Karateschool van Joop van Doren zien, en ik wou daar naartoe om mijn in Leiden gestarte sportambities verder vorm te geven. En wat wil het toeval (bestaat niet... ik noem het lotsbestemming), daar op het Pastoor van Arsplein in Woensel bij die karateschool kom ik die Frans van Dorst tegen..., of eigenlijk Arie zag hem het eerst want ik had hem op dat moment nog nooit gezien. We raakte al snel aan de praat over onze muziek enz. enz. en de rest is u allen inmiddels welbekend.
En zo is een vriendschap die eeuwig zal bestaan geboren, en ik weet zeker dat wie er ook boven in den hemel de baas is en onze routes en karma voor het leven uitstippelt, heeft hier ons pad laten kruisen en da het ie goe gedaan !!! "


Maar terug naar de meetings...Dit alles is begonnen als een gewone platenbeurs, maar als een half jaar later, door Dick Waanders (Diwa Records) op de 2e beurs Tony Macaroni & the Swinging Devils als life act wordt toegevoegd, om het geheel muzikaal wat op te luisteren, onstaat er internationale intresse voor de meeting. De meetings werden een belangrijk 2 jaarlijks terugkerend event in de maanden Maart en Oktober.

Sunshine klub 6 april 1974

Bij de 3e Meeting in Extase trad de band 'Rocky West & the Humbugs' op waarvan al platen waren verschenen bij het Belgische Mac Records (van Mac Bouvrie). De belangstelling voor de Rock & Roll Meetings groeide snel en omdat Extase te klein werd, besloot men in 1975 om de vierde Meeting in Zaal Harmonie, vlakbij het Tilburgse Station te houden. Ik was inmiddels 16 en kon er mooi op mijn Zündappke naar toe.

Op de vijfde meeting, Zaterdag 11 Oktober 1975 verschijnen niet alleen het echtpaar Bert en Frances Rookhuizen (toen 28 en 25 jaar oud) voor het eerst, maar zag ik Frans en Bert, die daar ook voor het eerst kwamen en opdat moment nog twee totale onbekende waren, maar wel opvielen. Ik zelf viel niet zo op want een kuif en een helm was geen goeie combinatie, en ook moest ik voor het donker thuis zijn dus de optredens gemist. (kende die hele Cavan Nie)

Rocking Rebels Sun shine Klub Tilburg

16 Oktober 1976 speelde de Nederlandse band de Huricane Rollers, een band Band uit Den Bosch met o.a. gitarist Bart Strik (1945-1993) en zanger Jef van den Akker (1945-2012), Beide speelde oorspronkelijk in Haagse Huricane Rollers (Indo Rock) uit de jaren 60, die destijds ook al regelmating in de "De Looiersbeurs" in Tilburg speelde. Na 10 jaar onderbreking  pakte ze d e draad op rond 1975 en noemde zich ook wel Big Jeff & The Hurricane Rollers.

Hoofdact in 1976 was echter de Flying Saucers uit Engeland die eerder dat jaar prominent bij de March naar de BBC vertegenwoordigd waren geweest, maar ook een band die niet op de poster stond. Trevor Noddles meent zich te herinneren dat er die dag een  extra band in de namiddag speelde; Matchbox, geleid door Wiffle Smith (geb 1948) en met Steve Bloomfield, Fred Poke, Rusty Lupton and Wild Bob Burgos als verdere bezetting. 

Met de hierop volgende zeer goed bezochte Meetings met optredens van o.a. Hot Jumpers, Crazy Cavan & The Rhythm Rockers en Shakin' Stevens & the Sunsets werd ook de Harmonie te klein en werd er uitgeweken naar de speelzaal in recreatiepark de "Beekse Bergen", enkele kilometers buiten Tilburg. Achteraf blijken er daar in Tilburg aardig wat bekenden rond gelopen te hebben, en zijn daar voor vele de eerste contacten gelegd.

Handje drukken op Tuigdag

Daarnaast ontmoette ik daar Louis Smeets, waar ik wat plaatjes van kocht. Hij presenteerde in die tijd samen met Felix Meurders het radio programma de Rock and Roll methode, en ook tijdens die uitzendingen werd deze beurs gepromoot. Bert Rookhuizen van 'De Platenboer' noemde zich voortaan Bert Rockhuizen en promoot zijn eerste LP Crazy Cavan and the Rytthm Rockers op het kers verse Rockhouse label uit. (oktober 1975).

Frans; ' s'Middags kwamen we binnen, netjes in jasje-dasje. We kennen het wel: bietje dansen, dorst krijgen, en ineens stond Bert tussen wat Engelsen, die 'n fles drinken hadden. Water, dachten wij. 

Platenbeurs Tilburg met Louis Smeets

Bert pakt die fles aan, met dat doorzichtige spul, neemt 'n slokkie....en ik ZAG 'm blij worden! Niks water: Gin en Wodka! Bert viet nóg 'n slokske....halve fles leeg! Die Engelsen waren zwaar onder de indruk, en daarna danste hij er de stukken vanaf.!!

Bert had vanaf DAT moment zijn bijnaam: The Big Bopper! s'Avonds staan we voor het podium, Cavan te kijken en Peter Roelen zegt tegen mij: Je moet die zanger op je schouders pakken! IK: "Ja, en dan stompt-ie mij op m'n bakkes zeker!" Nee: dat zat wel goed knikte ie.. Ja, ik was 'n ventje van 16, en moest het ook nog leren....het resultaat! My first claim-to-fame: Crazy Cavan in munne nek!"


Rocking Rebels Harmonie Tilburg
Crazy Cavan Frans van Dorst Tilburg

Op 5 maart 1977 vondt daar de inmiddels achtste Meeting plaats met s' avonds optredens van Matchbox en alweer Shakin' Stevens. Dit was de eerste meeting waarbij Frans en Bert vrijwillig de security op zich namen. Dit event trok toen al meer dan 1000 bezoekers met nog steeds een groeiende belangstelling. Ook de negende Meeting vond plaats in de "Beekse Bergen" en bij de tiende in 1978 was het bezoekers aantal al tot 1500 gestegen en werden er voortaan amerkaanse artiesten zoals Carl Mann geboekt.

Financiele perikelen hebben er uiteindelijk toe geleid dat de vriendenclub uit elkaar viel, nadat Peter Roelen de meeting als individu aan Rockhouse had overgedaan.

Rocking Rebels Gestel Theo Bobby

Harmonie (stationstraat)

Theo en Willy 1978

Mobirise

11e Rockhouse Meeting

12e Rockhouse Meeting

17e Rockhouse Meeting

18e Rockhouse Meeting

Vanaf de 11e meeting heette de meetings dus voortaan Rockhouse Meeting, en was het het echtpaar Bert en Frances Rookhuizen wat de scepter zwaaide. Hoewel ze Crazy Cavan met het Rochhouse platenlabel hadden gestrikt zijn die relatief weinig op de meetings verschenen. De tweede LP kwam dan ook een jaar later (1976) op het engelse Charly records label uit, dus is de samenwerking ook maar van korte duur geweest.

Rebels by Parrivon in Liesel

Bobby op de dansvloer

Op de het 21ste Internationale Festival of Rock 'n Roll in het Karregat op 1 oktober 1983 zorgen de Rocking Rebels ook weer voor de beveiliging als enkele bezoekers het nodig vinden de monitoren van de band om te draaien. Na wat vriendelijke verzoeken daar me op te houden, worden er daakrachtig op getreden, zodat The Dazzlers, een psychobilly band die ook muziek op het Rockhouse label uitbracht, hun optreden ongehinderd konden voortzetten.

Rockhouse Poster 1983

The Dazzlers backstage met Bert Rookhuizen in 1983 (on the right Bert Rockhuizen)

De Eindhovense rock en rollers behoorde inmiddels tot de regelmatige bezoekers, dit temeer omdat de al bij de 12e meeting, het evenement naar het Eindhovense Karregat verplaats wordt. In 1979 worden de Rocking Rebels opgericht. Een flinke vechtpartij in 1988 maakte een einde aan de grote Rock en Roll meetings in het Karregat. “Vanaf toen ging het festival het land in. De 34th (1990) is b.v in de Maasland hall in Oss en via heel wat omzwervingen belandde het rond 2005-2006 weer in Eindhoven op het Wilhelminaplein.

In die zelfde periode was parrallel hieraan in Liesel (Parivon) een hechte community ontstaan, en vonden daar regelmatig optredens plaats. Ook waren er een diverse Rocking Rebels en vrienden steeds vaker te vinden bij de Rebel Teds, die ook al vanaf 1978 in en rond Beringe en Helden-Panningen flink aan de weg timmerde en tot mid jaren '80 mooie optredens en evenementen neer gezet hebben.

Frans van Dorst en Rocking Rebel Toolie

26e Internationale Rock 'n Roll meeting Karregat 1984

Eindhovens dagblad (Rock & Roll meeting 1986

Jailhouse place Rotterdam in Eindhoven (Karregat)

Jos Heemels Karegat
(Cadillac '59 series 60)

De Buick die 40 jaar later nog steeds bij
de Rocking Rebels rond rijdt  
(Fina Karregat)

Rebels bij de Fina pomp (Opel Kaptein - Karregat)

Rolf and Ernst - Be-Bop Rebels

in 1997 others klinged on to the succes of that venue

Eind jaren 90 vinden er in het Karrregat nog enkele meetings plaats onder de naam Revved-up Rock and Roll Revue, wat zich meer op Neo en Spycho-Rockabilly toelegde.

Het duurde echter to 2005/2006 voordat we in Eindhoven weer van een echte Rock en Roll meeting konden spreken, en Jose Verspaget en Paddy van Lieshout, het fenomeen Rock 'n Roll meeting Eindhoven weer nieuw leven in bliezen. Deze meetings vonden op het Wilhelminaplein plaats werden gratis toegankelijk, en trokken zo'n 3000 bezoekers, en is ook een internationale ontmoetingsplek voor de oude rockers van destijds geworden.  (zie http://www.rockenrollmeetingeindhoven.nl/) In 2023 werd de locatie verplaats naar Stadsschouwburg/van Doorne Kiosk, waar meer plaats voor kraampjes en oldtimers is.

Rock en Roll Meeting

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Keep on Rocking! | © Rocking Rebels Eindhoven - All rights reserved | Design: BarTech

Free AI Website Maker